Wednesday, November 11, 2009

Sup KeTam Punya HaL...

Alkisah Terasa SanGat r nak MKn sup keTam..teringIn sangat..Padahal aku ketam x mkn sanGat,,,sampai aku Tag dlm FB..mintak resepi..Nak search kat tenet x dapat r..asik server down jer..

nasib de sepupu aku bagi..kwn2 pun thanks r bagi moral support..TP yang kata Aku Ngidam tu lom compem g..tp KLu bEtul..ALHAMDULILLAH...terima Dgn hati YG Amat Gembira SanGat2..

Resepi sePerti DIBAwah...Thanks kakYong Bagi resepi ni..MLm ni org lik buaT...

RESEPI SUP KETAM...
Bahan-bahannya :
1.2 ekor ketam (di potong 2 dan dibersihkan)
2.2 ulas bawang merah... Read More
3.1 ulas bawang putih
4.2cm halia
5.Lada sulah (dalam 20 ke 30 biji)
6.Lada hitam (dalam 5 biji ke 8 biji)
7.Kiub ayam (ambil separuh saja dari satu ketul kiub tu)
8.2 batang saderi
9.2 biji kentang
10.Bunga kobis
11.Sedikit minyak untuk menumis bawang
12.4 mangkuk air (kalau nak kuahnya banyak, letaklah banyak air)
13.1 sudu kecil Biji Halba (optional)
14.Daun sup untuk hiasan

Cara-cara memasak (pun senang banget)

Tumbuk bawang putih, halia dan bawang merah. Kemudian tumis dengan minyak masak. Selepas bawang dah naik bau, masukkan air. Kemudian hancurkan lada sulah dan lada hitam. Masukkan ke dalam periuk. Diikuti dengan kiub ayam dan kentang. Tunggu hingga sup menggelegak dan kentang telah empuk. Selepas kentang dah empuk, masukkan ketam. Biarkan seketika, diikuti dengan batang saderi dan bunga kobis. Masukkan garam dan gula untuk perisa. Agak-agak ketam dah masak bolehlah dimatikan api.

No comments:

Post a Comment